De Terebint

Voorwoord
Met enthousiasme en trots presenteren wij het bestuursverslag van PCBO Apeldoorn over het jaar 2023! Ontdek wat we het afgelopen jaar hebben bereikt, welke uitdagingen we hebben overwonnen en welke plannen we hebben voor de toekomst.
Het jaar stond in het teken van verandering, vooruitgang en samenwerking. Samen met onderwijsprofessionals, kinderen en ouders werd het nieuwe strategische meerjarenbeleidsplan “Tijd voor samen” (2024-2028) ontwikkeld. Op bestuurlijk niveau waren er transformaties, zoals vernieuwende projecten en een Integraal Huisvestingsplan voor Apeldoorn. Ondanks uitdagingen op de arbeidsmarkt blijft het werken met kinderen en het bouwen aan een onderwijsomgeving waarin iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt, het mooiste wat er is.
Wij willen graag onze waardering uitspreken voor al onze onderwijsprofessionals, die elke dag hun best doen om het beste onderwijs te bieden. Wij weten dat er veel wordt gevraagd. Jullie moeten flexibel zijn, snel kunnen schakelen en soms lange dagen maken.



Onderwijskwaliteit
PCBO Apeldoorn streeft naar verrijkend en verdiepend onderwijs in een veilig leerklimaat. We moedigen leerlingen en medewerkers aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Eigenaarschap is een belangrijk element in onze professionele cultuur, gebaseerd op onze kernwaarden.
Meer weten? Onderstaand meer informatie over de belangrijkste onderwerpen op het gebied van onderwijskwaliteit.
Zicht op onderwijskwaliteit
Om de onderwijskwaliteit te waarborgen, gebruiken we de PDCA-cyclus (plan-do-check-act) van Deming op alle niveaus: in schoolplannen, jaarplannen en groeps-/individuele handelingsplannen voor leerlingen. We monitoren de kwaliteit met behulp van jaarplannen, kwaliteitskaarten, zelfevaluaties en ‘het goede gesprek’. Daarnaast voeren we eens in de vier jaar een waarderende audit uit op elke school. PCBO Apeldoorn werkt aan onderwijskwaliteit door beleidsvoorstellen voor te bereiden, lerende netwerken in te voeren, jaarlijks ontwikkelafspraken te maken en een open feedbackcultuur te creëren.
Verantwoording
Onze scholen leggen verantwoording af aan het bestuur, de inspectie van het onderwijs en aan hun eigen omgeving (ouders, MR, etc.). Als bestuur leggen we verantwoording af aan de inspectie van het onderwijs, de Raad van Toezicht en onze eigen omgeving (personeel, GMR etc.). De informatie waarover verantwoording wordt afgelegd is via verschillende manieren toegankelijk:
• In de schoolgids;
• In Vensters PO;
• Op de website van de scholen en van het bestuur;
• In het schoolondersteuningsprofiel van de school;
• In de bestuursrapportage met daarin een integrale verantwoording aan de Raad van Toezicht.
Voortgangsgesprekken
Het College van Bestuur voert regelmatig gesprekken met directeuren en teams om de voortgang van doelstellingen te evalueren. Op deze manier leggen we openlijk verantwoording af over de ontwikkeling van de school.
Waarderende audits
PCBO Apeldoorn voert de waarderende audits uit om scholen te helpen bij het zichthouden op de kwaliteit van het onderwijs en om de schoolontwikkeling in kaart te brengen. Daarnaast zijn de audits een middel voor zelfreflectie voor de scholen. Het auditteam onderzoekt de school aan de hand van de onderzoeksvraag van de school (gekoppeld aan de indicatoren van de inspectie) en gebruikt het Appreciative Inquiry-model in gesprek met de school. Van ieder bezoek wordt een auditrapport gemaakt en gedeeld met de school en het bestuur.
Doelen en resultaten
PCBO Apeldoorn stelt jaarlijks doelen op basis van het strategisch meerjaren beleidsplan en evalueert de voortgang. Door de impact van corona zijn sommige doelen uit voorgaande jaren beperkt behaald. Daarom is het strategisch meerjaren beleidsplan met een jaar verlengd om voortgang te boeken op onder andere basiskwaliteit, onderwijskwaliteit, samenwerking met externe partners en kansengelijkheid.
Anders organiseren
Het lerarentekort dwingt ons tot een andere organisatie van het onderwijs, waarbij we regionaal samenwerken en streven naar hooggekwalificeerde onderwijsprofessionals. Helaas hebben sommige groepen tijdelijk of langer zonder eigen leerkracht moeten werken, wat een risico vormt voor de kwaliteit van het onderwijs.
IEP-Leerlingvolgsysteem
In 2023 is het IEP-leerlingvolgsysteem (IEP-LVS) geïmplementeerd op alle scholen van PCBO Apeldoorn. Dit onafhankelijke instrument wordt gebruikt om de ontwikkeling van kinderen en de kwaliteit van het lesgeven te monitoren. Tweemaal per jaar worden alle kinderen in groep 3 t/m 8 getoetst met het IEP-LVS. De resultaten worden grondig geanalyseerd en besproken binnen de teams, de afdeling onderwijskwaliteit en kinderopvang, en met het College van Bestuur. Indien nodig worden passende interventies afgesproken.
Onderwijsresultaten
Onze scholen gebruiken de IEP-eindtoets om jaarlijks de leeropbrengsten te meten. Deze toets laat zien op welk niveau leerlingen scoren volgens de referentieniveaus. Voor het basisonderwijs geldt referentieniveau 1F als fundamenteel en 1S als streefniveau.
De gemiddelde resultaten op de IEP-eindtoets over de afgelopen drie jaar tonen dat alle scholen boven de signaleringswaarde 1F scoren. Bovendien scoort 95,8% van de scholen boven de (gecorrigeerde) signaleringswaarde 1S. Een aantal scholen presteert boven het landelijk gemiddelde op beide niveaus. Scholen analyseren hun resultaten en bepalen welke acties nodig zijn om hun doelen te bereiken.
Inspectie
In 2023 heeft de inspectie een kwaliteitsonderzoek (steekproef) uitgevoerd op één van onze scholen. De kwaliteit van het onderwijs op die school is beoordeeld als voldoende. Daarnaast zijn themaonderzoeken uitgevoerd op een andere school, gericht op de kwaliteit van extra ondersteuning in het funderend onderwijs, en op nog een andere school, gericht op de kwaliteit van Vroegschoolse Educatie. Hoewel deze onderzoeken geen beoordelend karakter hebben, bleek uit de feedback van de inspecteur dat beide scholen meer dan voldeden aan de onderzochte (delen van) standaarden.
Passend onderwijs
Wij bieden een gevarieerd curriculum aan dat aansluit bij de behoeften van al onze leerlingen. Naast taal, rekenen en actief burgerschap, besteden we aandacht aan beweging, kunst en cultuur, en wereldoriëntatie. We passen ons aanbod aan op basis van de leerlingenpopulatie.
Passend onderwijs voor kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften:
PCBO Apeldoorn streeft naar passend onderwijs voor alle kinderen, waarbij preventief werken centraal staat. De zorgplichtcoördinator speelt een cruciale rol bij het vinden van passende plekken voor leerlingen. In 2023 was er ook aandacht voor de plaatsing van gevluchte kinderen uit Oekraïne.
Ondersteuning van hoogbegaafde kinderen
Onze basisscholen streven naar passend onderwijs in de eigen school. Naast compacten en verrijkingsaanbod, hebben veel scholen een plusvoorziening. Voor leerlingen die nog meer uitdaging nodig hebben, is er de bovenschoolse plusvoorziening. Deze is bedoeld voor hoogbegaafde leerlingen van groep 5 tot en met 8. In 2023 is de doelgroep uitgebreid naar groep 4 tot en met 8. Ook is er ingezet op professionalisering rondom begaafdheid, met lezingen, trainingen en e-learningmodules.
Nationaal Programma Onderwijs (NPO): Investeren in herstel en ontwikkeling
Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) heeft in 2021 landelijk een bedrag van 8,5 miljard euro toegewezen voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs. Alle scholen hebben plannen opgesteld om deze middelen te benutten, gericht op verbetering van onderwijs, individuele begeleiding en welbevinden van leerlingen. Deze plannen zijn afgestemd met de MR van de betreffende school.
Interventies liggen vooral op het terrein van verbetering van onderwijs en leren van kinderen door scholing, professionalisering en verbetering van de faciliteiten, ondersteuning in de klas door onderwijsprofessionals, ondersteunen van de bestuursfuncties en werken aan socialisatie en een positief pedagogisch klimaat.
Regeling bijzondere bekostiging professionalisering en begeleiding starters en schoolleiders
Vanaf 2021-2022 zijn prestatieboxmiddelen toegevoegd aan de lumpsumfinanciering en bijzondere bekostiging voor professionalisering en begeleiding van schoolleiders. PCBO Apeldoorn heeft een collectief leiderschapstraject gestart om kennis en vaardigheden van schoolleiders verder te ontwikkelen.
Sociale veiligheid
In ons streven naar de ontwikkeling van kinderen, richten we ons niet alleen op kwalificatiedoelen, maar ook op socialisatie en persoonsvorming. Onze scholen besteden aandacht aan sociale ontwikkeling, veiligheid en welbevinden door middel van methoden zoals de Kanjertraining en Positive Behavior Support (PBS). Jaarlijks monitoren en evalueren we op schoolniveau de sociale veiligheid en sociaal-emotionele ontwikkeling. Op stichtingsniveau worden resultaten inzichtelijk gemaakt en waar nodig worden interventies ingezet.
Kansengelijkheid
In 2022 is de adviesprocedure PO-VO opnieuw geëvalueerd om kansengelijkheid te bevorderen. Hoewel er meer kansrijk advies is gegeven en heroverwogen, zijn we nog niet tevreden. In 2023 zijn de resultaten van verwijzingen naar het VO, heroverwegingen en de plek binnen het VO expliciet besproken. Scholen rapporteren hierover jaarlijks. Het percentage scholen dat passende adviezen geeft, is toegenomen ten opzichte van 2022, en we willen deze ontwikkeling vasthouden. Bovendien experimenteren vijf OAB-scholen met verlengde schooldagen om kansengelijkheid te bevorderen.
IKC-ontwikkeling
Onze basisscholen ontwikkelen zich verder richting (Integrale) Kind Centra ((I)KC). De IKC-kaart, geïntroduceerd in 2021, helpt scholen hun ontwikkelingsfase inzichtelijk te maken. In 2023 zijn we gestart met het proces om van zeven preferred suppliers tot vier kernpartners te komen. Deze partners werken intensief samen met onze scholen en het bestuur om (I)KC’s op zoveel mogelijk scholen vorm te geven. Bixo, MAM’S Kinderopvang, Partou en DOK13 zijn onze vier kernpartners, terwijl we ook nauw samenwerken met andere kinderopvangaanbieders.

HRM
Al jaren zet PCBO Apeldoorn zich in om een topwerkgever te zijn. We hebben gewerkt aan de Employee Journey, waarbij de reis van een medewerker van sollicitatie tot aanstelling in kaart is gebracht. Ook is er aandacht voor stagiairs en zij-instromers. Op het gebied van ontwikkeling en professionalisering hebben we gewerkt aan een professionele cultuur, ontwikkeling van schoolleiders, duurzame inzetbaarheid en risico-inventarisatie.
Toekomstige ontwikkelingen
De krapte op de arbeidsmarkt heeft invloed op het onderwijs en de medewerkers die hierbij betrokken zijn. We zien steeds meer initiatieven om het onderwijs anders te organiseren, soms vanuit een duidelijke visie en soms vanwege personeelstekorten. Dit heeft gevolgen voor de vaardigheden die van medewerkers worden gevraagd, zoals samenwerken in grotere teams. Als leerkracht ben je nu meer dan ooit de regisseur van het onderwijsleerproces, en dit vraagt zowel organisatorische als inhoudelijke competenties. Het is duidelijk dat deze situatie zich de komende jaren zal voortzetten en een andere benadering van onderwijsorganisatie vereist.
Om schaarste te beperken, zetten we in op een goede arbeidsmarktstrategie en communicatie. Daarnaast investeren we in het binden en boeien van medewerkers om vertrek en uitval te voorkomen. Persoonlijke groei en een sterke organisatiecultuur zijn daarbij belangrijke speerpunten. De methode ME+U helpt ons hierbij.
Doorontwikkeling van onze professionele cultuur
Inzet van de ME+U-methode stimuleert persoonlijke groei en versterkt onze organisatiecultuur. Medewerkers krijgen inzicht in hun drijfveren, ontwikkelingspotentieel en impact. ME+U bevordert ook een gemeenschappelijke taal binnen PCBO Apeldoorn en richt zich op zowel individuele als teamontwikkeling. In 2023 is deze methode bijna helemaal geïmplementeerd op al onze 25 scholen.
Ontwikkeling en professionalisering schoolleiders
Goede schoolleiders inspireren en motiveren hun teams in een complexe omgeving. PCBO Apeldoorn investeert in de ontwikkeling van schoolleiders via een leiderschapstraject dat in 2022 begon en tot 2024 zal voortduren. Onderwerpen zijn onder andere cultuur, systeemleiderschap, agile werken en communicatievaardigheden.
Intern ontwikkelaanbod
PCBO Apeldoorn investeert in medewerkers via opleidingen, coaching en collectieve trainingen. Ontwikkeling omvat meer dan alleen opleidingen volgen. In 2023 kunnen medewerkers zich inschrijven voor cursussen via Insite.
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker, zowel landelijk als binnen PCBO Apeldoorn. In 2022 is de functie van adviseur Inzetbaarheid & Gezondheid geïntroduceerd om alle medewerkers te ondersteunen en aan te moedigen om duurzaam inzetbaar te zijn. In 2023 is een visie op duurzame inzetbaarheid opgesteld, zodat medewerkers met plezier, goed en gezond hun werk kunnen doen.
Medewerkerstevredenheidsonderzoek
In oktober 2023 hebben wij een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) uitgevoerd. De respons was 83 procent, hoger dan de landelijke benchmark van 67 procent. De scores zijn eveneens hoger dan de landelijke benchmark. Ook blijkt dat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen PCBO Apeldoorn positieve scores heeft behaald. Andere trotspunten waren collega’s, ontwikkelingsmogelijkheden en samenwerking, rolduidelijkheid, autonomie en leiderschap. Het veilige werkklimaat biedt een solide basis voor verdere ontwikkeling en het creëren van een feedbackcultuur.
Verzuim
Het gemiddelde verzuimpercentage in 2023 bedroeg 4,25 procent, voornamelijk veroorzaakt door langdurig verzuim (2,34%). Het verzuim laat ook in 2023 een dalende trend zien. De impact van corona lijkt af te nemen. We hebben actief gestuurd op verzuimcijfers en werken nu met een bedrijfsarts én een praktijkondersteuner om onze visie op duurzame inzetbaarheid voort te zetten.
Inzet werkdrukmiddelen
Uit gesprekken met medewerkers en het laatste medewerkerstevredenheidsonderzoek blijkt dat aandacht voor werkdrukbeleving nodig blijft. We gebruiken werkdrukmiddelen voor onder andere onderwijsassistenten, vakdocenten en administratieve medewerkers. In 2023 bedroeg de totale inzet van werkdrukmiddelen € 1.417.300.
Strategisch personeelsbeleid
Het strategisch personeelsbeleid is afgestemd op onze scholen en jaarplannen. Scholen kunnen eigen accenten leggen binnen de kaders van dit beleid. De stafafdeling HR monitort en evalueert het beleid regelmatig in dialoog met teamleden, directeuren en het College van Bestuur. Tevredenheidsonderzoeken en managementinformatie spelen hierbij een rol. Ook overlegt HR met de commissie personeel van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR).

Huisvesting
Een schoolgebouw is veel meer dan alleen stenen en muren. Het vormt de basis voor de leerervaring van kinderen en is van grote invloed op hun ontwikkeling. Maar het is ook een belangrijke werkomgeving voor onze medewerkers.
We bouwen niet alleen schoolgebouwen, we willen ook een omgeving creëren waarin zowel kinderen als medewerkers kunnen floreren. Hier werken we elke dag hard aan, samen met onze beste partners.
In 2023 is aan de volgende doelen gewerkt:
Opstellen van een nieuw Integraal Huisvestingsplan 2024-2039
In 2023 is het nieuwe Integraal Huisvestingplan (IHP) vastgesteld door de gemeente Apeldoorn en de schoolbesturen. De uitvoering en demarcatie moeten nog verder worden uitgewerkt. Het IHP richt zich op goede huisvesting voor scholen, met aandacht voor inhoudelijke ambities en duurzaamheid. Het fungeert als routekaart voor verduurzaming van onderwijsvastgoed en houdt rekening met leerlingenontwikkelingen en woningbouw.
Het uitvoeren van het in 2021 opgemaakte meerjarenonderhoudsplan
We werken vanuit het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) aan groot onderhoud van schoolgebouwen. In 2021 is een actueel en dynamisch MJOP opgesteld, waarbij we de staat van elk gebouw en de financiële consequenties in kaart hebben gebracht. Onderhoud dat volgens het meerjarenonderhoudsplan moet worden uitgevoerd, wordt zo snel mogelijk aangepakt om aan de gestelde eisen te blijven voldoen.
Nieuwbouwproject
Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) – door de gemeente Apeldoorn en onderwijsinstellingen afgestemd – is de leidraad voor nieuwbouw voor het Apeldoorns onderwijs. Vanuit de Kadernota 2016-2019 pakten wij in 2023 PCBO De Sjofar als nieuwbouwproject op.
Ventilatie in scholen verbeteren, inclusief planontwikkeling
In 2023 hebben wij plannen kunnen maken per school wat we met de ventilatiesubsidie konden uitvoeren. Door de mislukte inschrijving op de vorige aanbesteding, konden we met een partij om tafel met wie we de uitvoering bespraken. Hierdoor hebben we in 2023 al wel een start gemaakt met de projecten PCBO De Fakkel, PCBO De Diamant de Beemte en PCBO De Korenaar. De andere projecten volgen in 2024, aangezien de voorwaarde is dat ze voor augustus 2024 gereed moeten zijn voor dit subsidietraject.
Groot en klein onderhoud
Jaarlijks begroten we ongeveer 125.000 euro voor klein onderhoud op onze scholen. Denk aan de reparatie van lekkages of defecte verlichting. Scholen melden dit soort zaken digitaal in het portal Insite. Doordat we met alle leveranciers en aannemers afspraken hebben gemaakt over opvolging en een intentieverklaring hebben gesloten, kunnen we zeggen dat de continuïteit van al deze meldingen gewaarborgd is. De kosten van het klein onderhoud worden wel steeds hoger, omdat grootschalige investeringen uitblijven en daardoor meer klein onderhoud wordt gevraagd. Dit heeft in 2023 geleid tot hogere uitgaven dan begroot voor klein onderhoud.
Eigen investeringsprojecten
Vanuit de beschikbare Subsidie Uitvoering Ventilatie In Scholen (SUVIS) zou de ventilatie in het gebouw van PCBO De Korenaar worden aangepast.
Vanuit het MJOP stonden er gelden in de komende jaren gereserveerd die naar voren zijn gehaald om bij De Korenaar een interne optimalisatie (onderhoud combineren met de ventilatie aanpassingen) te realiseren.
Dit is ook vanuit de behoefte vanuit de school bekeken.
Samen met de architect is gekeken hoe we met zo min mogelijk middelen de school op onderwijskundig vlak toch konden optimaliseren. Dat is mede door het constant financieel bijstellen van de plannen gelukt. Hierdoor is er eind 2023 een start gemaakt aan de uitvoering. De verwachting is dat de werkzaamheden in Q3 2024 gereed zijn.
Voor de school De Beemte is net zoals bij De Korenaar gekeken vanuit de uitvoering van de SUVIS. De Beemte kreeg voor elk lokaal een subsidie om ventilatie te verbeteren. Vanuit het MJOP bleek een interne optimalisatie mogelijk. Het gebouw is nog niet in het nieuwe vastgestelde IHP opgenomen, maar krijgt nu dus toch een mooie levensduurverlenging. Het hele gebouw wordt in twee fases gerenoveerd. De start van de werkzaamheden is eind 2023 en de verwachting is dat die gereed zijn in Q3 2024.
Gebouwbeheersysteem
Er is veel informatie bekend over onze schoolgebouwen, maar de toegang tot deze informatie is nog niet geheel gestructureerd. Omdat we dit beter toegankelijk willen hebben, zet PCBO Apeldoorn een systeem/portaal op waarin alle informatie over de schoolgebouwen is verzameld. Daarin willen we zowel relevante informatie uit het verleden (bouwtekeningen, revisies en dergelijke) als de toekomstige informatie zoals keuringen, contracten en ruimtelijke indelingen in verwerken.
Dit is in 2023 geheel gevuld en gaan we in 2024 finetunen. Ook is hierin het MJOP meegenomen, dat nu dynamisch is en geheel kan worden bijgewerkt. Hierdoor kunnen we ook beter sturen.
Schoolpleinen vergroenen
Dankzij subsidie van de gemeente zijn we in 2023 verdergegaan met schoolpleinen “vergroenen”. In de afgelopen jaren hebben we al vele schoolpleinen mogen aanpakken. In 2023 waren dat de schoolpleinen van de volgende scholen:
- PCBO De Diamant Het Kristal
- PCBO Het Kompas
- PCBO Koningin Wilhelminaschool
- PCBO De Korenaar
- PCBO De Regenboog Woudhuis (afgerond)
- PCBO De Gong (heeft in 2023 een start gemaakt met de realisatie).
Kinderen, ouders en buurtbewoners zijn betrokken bij het ontwerp van de pleinen.

Financiën
Bij PCBO Apeldoorn is ons financieel beleid erop gericht om goed onderwijs te blijven geven en onze doelen te bereiken. Hieronder lees je hoe we dit aanpakken en welke stappen we ondernemen.
Het financieel beleid is voor PCBO Apeldoorn een pijler, gericht op de continuïteit van goed onderwijs en blijvende realisering van de doelstellingen uit het strategisch beleid. Het maakt zichtbaar in welke mate de visie en de strategische doelen ‘betaalbaar’ zijn. Financiële faciliteiten worden daarnaast op een zodanige wijze ingezet en beheerd dat geïdentificeerde risico’s op verantwoorde wijze worden gedekt. Jaarlijks wordt een aantal beleidsdagen georganiseerd waarop het College van Bestuur en de stafhoofden, vanuit het strategisch meerjarenbeleidsplan, de beleidsplannen voor het komend schooljaar opstellen. Deze plannen worden binnen WMK vastgelegd en gemonitord.
In dit hoofdstuk worden de ontwikkelingen en het beleid dat hiermee samenhangt beschreven om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Het continu in de gaten houden van ontwikkelingen, het beheersen van risico’s en ons beleid hierop aanpassen, helpen PCBO Apeldoorn om sterk en flexibel te blijven voor de uitdagingen die komen. Hieronder wordt een toelichting gegeven op ieder specifiek onderdeel.
Voor het jaar 2023 waren de prioriteiten van het financieel beleid (in willekeurige volgorde):
Zorgen voor continuïteit
We zorgen ervoor dat onze financiën op orde zijn door regelmatig te kijken naar inkomsten en uitgaven. We doen dit onder andere via kwartaalrapportages en periodieke gesprekken.
Meerjareninvesteringsbegroting
We hebben een plan voor meerdere jaren gemaakt waarin toekomstige investeringen zijn opgenomen, zoals onderhoud van schoolgebouwen. Dit helpt ons om strategische keuzes te maken en de financiële impact ervan te begrijpen. In 2024 werken we dit plan verder uit.
Vereenvoudigde bekostiging
Vanaf 1 januari 2023 is de bekostiging vereenvoudigd, waardoor de financiering per leerling duidelijker en voorspelbaarder is geworden.
Allocatiebeleid
We verdelen de middelen eerlijk en op een transparante manier over de scholen. Solidariteit speelt hierbij een grote rol.
Risicomanagement
We hebben ons risicoprofiel bijgewerkt om de belangrijkste financiële risico’s in kaart te brengen en te houden en deze verantwoord te dekken.
Begroting 2024-2028
Door grote financiële onzekerheden in toekomstige jaren werken we in 2024 een nader plan uit om onze ambities te realiseren.
Begroting 2024
Schoolleiders hebben samen met de stafafdelingen de begroting voor 2024 opgesteld, die verwerkt is in ons begrotingssysteem Cogix.
Ontwikkelingen en beleid
Binnen PCBO Apeldoorn worden de actualiteiten continu gevolgd en wordt rekening gehouden met de financiële impact op basis van de huidige bekende regelgeving. In dit hoofdstuk beschrijven we de ontwikkelingen en het beleid dat hiermee samenhangt.
Toekomstige ontwikkelingen
Prijsstijgingen en Schaarste:
We houden prijswijzigingen goed in de gaten en bespreken deze intern. De hoge energieprijzen zijn een groot financieel risico.
Arbeidsmarktkrapte:
We werken aan strategische personeelsplanning om personeel te behouden en nieuwe leraren en schoolleiders aan te trekken.
Investeringsbeleid
We investeren in onze schoolgebouwen en installaties volgens een meerjarenonderhoudsplan. Dit helpt ons om lange termijn investeringen te plannen en te beheren.
Treasury (Geldbeheer)
Ons treasury-beleid zorgt ervoor dat we onze geldmiddelen goed beheren. PCBO Apeldoorn heeft haar geld bij het ministerie van Financiën ondergebracht bij het “schatkistbankieren”. Dit is bedoeld voor instellingen die een wettelijke of publieke taak uitvoeren en hiervoor gelden van de overheid voor ontvangen. De geldmiddelen van PCBO Apeldoorn verlaten “de schatkist” pas als dat noodzakelijk is voor de uitvoering van haar taak.
Onderwijsachterstandsmiddelen
Middelen voor onderwijsachterstanden worden direct toegekend aan de scholen die deze nodig hebben. Deze verdeling is gebaseerd op gegevens van het CBS. De gelden worden ingezet op (de inrichting van) de leeromgeving, specifieke deskundigheid van leerkrachten en de ontwikkeling van specifieke programma’s en leerlijnen.
Verdeling van middelen
In het allocatiebeleid van PCBO Apeldoorn is vastgelegd hoe de middelen, die van het ministerie van OCW worden ontvangen, over de scholen en bovenschools worden verdeeld. Elk jaar wordt het allocatiebeleid herzien op actualiteiten en ontwikkelingen. Gelijke kansen voor alle leerlingen is hierin een belangrijk punt.
Intern risicobeheersingssysteem
We hebben een systeem om onze financiële risico’s te beheersen. Dit systeem helpt ons om onze doelen te bereiken en waar nodig bij te stellen. We rapporteren elk kwartaal over de actuele risico’s en onze aanpak. De belangrijkste risico’s en onzekerheden staan hieronder benoemd. De nadere toelichting hierop is in het originele bestuursverslag terug te lezen.
- Onvoorzienbare en onbeheersbare leerlingfluctuaties
- Financiële gevolgen van beëindiging arbeidsrelatie ter voorkoming van een geschil of om een bestaand geschil op te lossen
- Instabiliteit bekostiging
- Onvolledige indexatie van bekostiging
- Hoger dan begrote kosten voor (ziekte-)vervanging
- Arbeidsmarkt schaarste
- Restrisico’s – deze risico’s kunnen zich zowel aan de batenkant als aan de lastenkant openbaren. Het gaat hierbij om onvoorzienbare en onbeheersbare daling van baten of onvoorzienbare en onbeheersbare stijging van lasten. Een ander type risico dat onder deze categorie risico’s wordt opgenomen is de waardering van balansposten in de activa en passiva. Wanneer de boekhoudkundige waarde niet aansluit bij de werkelijke waarde ontstaat een risico op een neerwaartse bijstelling van het eigen vermogen c.q. het netto werkkapitaal.
- Uitvoeringsrisico’s in de bedrijfsvoering
Bij PCBO Apeldoorn blijven we continu werken aan een stabiele financiële basis, zodat we onze leerlingen het best mogelijke onderwijs kunnen bieden.

Verantwoording van de Financiën
In dit hoofdstuk wordt het financiële overzicht over het afgelopen jaar gepresenteerd. Dit financiële overzicht is een weergave van onze inkomsten, uitgaven, activa en passiva over het afgelopen boekjaar. Deze jaarrekening is opgesteld conform de geldende regelgeving en biedt inzicht in de financiële gezondheid van onze organisatie.
In de balans wordt de verhouding tussen activa (bezittingen), passiva (schulden) en het eigen vermogen getoond, terwijl we in de de staat van baten en lasten een overzicht geven van de opbrengsten (baten) en kosten (lasten) van PCBO Apeldoorn in het jaar 2023. Met de kengetallen geven wij inzicht in de financiële gezondheid van onze organisatie.
Staat van baten en lasten
Staat van baten en lasten (x € 1.000) | Realisatie vorig jaar 2022 | Begroting verslagjaar 2023 | Realisatie verslagjaar 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | Verschil verslagjaar t.o.v. begroting | Verschil verslagjaar t.o.v. vorig jaar | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
BATEN | |||||||||
Rijksbijdragen | 40.421 | 39.924 | 42.534 | 39.105 | 38.725 | 38.693 | 2.610 | 21.136 | |
Overige overheidsbijdragen en susidies | 160 | 321 | 587 | 1.180 | 966 | 597 | 267 | 4.271 | |
Overige baten | 221 | 325 | 730 | 1.037 | 1.021 | 1.021 | 405 | 5.084 | |
TOTAAL BATEN | 40.802 | 40.570 | 43.851 | 41.321 | 40.712 | 40.311 | 3.281 | 30.491 | |
LASTEN | |||||||||
Personeelslasten | 33.586 | 35.295 | 36.097 | 36.554 | 34.149 | 33.499 | 801 | 2.511 | |
Afschrijvingen | 747 | 841 | 834 | 951 | 1.190 | 1.249 | -7 | 87 | |
Huisvestingslasten | 2.410 | 2.523 | 3.199 | 3.168 | 3.000 | 2.940 | 676 | 789 | |
Overige lasten | 3.688 | 2.945 | 3.377 | 3.240 | 3.055 | 2.941 | 432 | -311 | |
TOTAAL LASTEN | 40.432 | 41.604 | 43.506 | 43.913 | 41.394 | 40.629 | 1.902 | 3.075 | |
SALDO | |||||||||
Som baten en lasten | 370 | -1.034 | 345 | -2.592 | -683 | -318 | 1.379 | -26 | |
Saldo financiële baten en lasten | 35 | 81 | 432 | 350 | 293 | 281 | 351 | 397 | |
NPO bestemmings reserve | 1.962 | 265 | |||||||
TOTAAL RESULTAAT | 405 | -953 | 776 | -280 | -125 | -37 | 1.730 | 371 |
Toelichting staat van baten en lasten
Staat van baten en lasten
De uitkomst van de realisatie over 2023 laat aan zowel de baten als de lastenkant forse verschillen zien ten opzichte van de begroting 2023 en realisatie over het boekjaar 2022. Dit is vooral het gevolg van de nieuw afgesloten cao die medio 2023 is ingegaan.
Toelichting baten
De baten liggen ruim hoger dan de begroting. De belangrijkste oorzaken hiervan staan hieronder beschreven:
- Meer ontvangen bekostiging als gevolg van indexering over 2023 (bijstelling 6,4 procent)
- Vrijval subsidie Extra handen in de klas
- Meer overdracht van ondersteuningsmiddelen uit het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs dan begroot. Het betreft een doorgevoerde verhoging van de lichte ondersteuningsmiddelen met ingang 2023 van € 40 naar € 92 per leerling.
- Overige diverse incidentele bekostiging zoals met name de subsidies zij-instroom, basisvaardigheden en vrij roosteren leraren waar in de begroting geen rekening mee was gehouden.
- Hogere opbrengst detachering medewerkers Eerste opvang klas (EOK) in verband met meer nieuwkomers dan begroot. Tegenover deze opbrengsten staat eenzelfde bedrag aan (loon)kosten.
- In de overige baten zijn de opbrengsten voor het huurbeleid en de exploitatiekosten verantwoord. Tegenover de huuropbrengsten staat eenzelfde bedrag aan kosten dat verantwoord wordt onder de huisvestingslasten. In de begroting 2023 was deze post gesaldeerd onder de huisvestingskosten.
- De ontvangen bekostiging voor NPO komt in 2023 hoger uit op € 2.273.000 terwijl de bestedingen lager zijn uitgekomen op € 2.118.000. De positieve bijdrage uit de NPO-middelen is daarom per saldo € 155.000 en in de exploitatierekening van het jaar 2023 opgenomen. De middelen die nog niet zijn besteed, zijn toegevoegd aan de al bestaande bestemmingsreserve NPO.
Wijziging bekostigingssystematiek
Vanaf 1 januari 2023 is de bekostiging van het primair onderwijs vereenvoudigd. Tijdens de overgang naar deze nieuwe systematiek werden schoolbesturen geconfronteerd met een materieel probleem: normaal gesproken ontvangen ze 100% bekostiging, maar dit was ongeveer 93% voor het schooljaar 2022/23. PCBO Apeldoorn heeft bezwaar gemaakt tegen ministeriële beslissingen en hoopt op een uitspraak in 2024.
Toelichting lasten
De lasten liggen hoger dan de begroting. De belangrijkste oorzaken hiervan staan hieronder beschreven:
- De personeelslasten liggen in 2023 hoger dan de begroting, wat voornamelijk wordt veroorzaakt door:
- Hogere loonkosten welke voortkomen uit:
- Structurele loonsverhoging cao–verhoging 10 procent vanaf 1 juli 2023 (De kosten van de nieuwe cao zijn gedekt via de indexaties van de rijks bekostiging welke onder de baten zijn verantwoord);
- Hogere inzet fte’s;
- Lagere pensioenpremie dan begroot;
- Meer kosten voor extern personeel door de inzet van interim-directie, externe intern begeleiders en externe functionarissen op het bestuursbureau als gevolg van vacatures en ziektevervanging. De inzet van externen geeft een verschuiving van loonkosten naar inhuur extern personeel.
- Hogere dotaties aan de voorzieningen voor onder andere de nieuwe voorziening WW-kosten, langdurig zieken en jubilea
- De uitkeringen UWV liggen hoger dan begroot, hier staan veelal ook loonkosten tegenover.
- Hogere loonkosten welke voortkomen uit:
- De huisvestingslasten zijn hoger dan begroot als gevolg van kosten voor beheer en onderhoud ten behoeve van installaties en keuringen, de afdracht huurbeleid gemeente Apeldoorn, extra kosten voor toiletartikelen en er heeft een implementatie plaatsgevonden van een facilitair managementinformatiesysteem.
- De overige lasten komen boven de begroting uit wat onder andere veroorzaakt wordt door hogere licentiekosten oor leermaterialen, NPO-kosten en de kosten die de realisatie van het project vernieuwing van de website en het project PCBO Connected met zich meebrengt.
- Door de positieve renteontwikkelingen in 2023 heeft de rekeningcourant die wordt aangehouden bij het ministerie van Financiën (schatkistbankieren) meer opgebracht dan in de begroting was voorzien.
De belangrijkste ontwikkelingen in de meerjarenbegroting
De cijfers van de meerjarenbegroting zijn gelijk aan de vastgestelde meerjarenbegroting 2024-2028.
De begroting is in basis gebaseerd op de leerlingaantallen en het bedrag per leerling dat de overheid toekent.
Daarnaast spelen de NPO-middelen een grote rol in met name de eerste jaren van de begroting 2024 t/m 2028. Deze inzet op NPO wordt gedekt uit de bestemmingsreserve NPO.
Het begrotingsjaar 2024 wordt afgesloten met een negatief begrotingssaldo van € 280.000. Dit begrotingssaldo is gedekt vanuit het Eigen Vermogen door een toevoeging van incidentele middelen in 2023.
De afgelopen jaren zijn gedurende het jaar incidentele aanvullende financieringsbronnen beschikbaar gekomen, waardoor het exploitatieresultaat positief uitkwam aan het einde van het jaar. Voor 2024 is, behalve de NPO en de bekende en al ingezette subsidies, geen aanvullende financiering bekend op het moment van goedkeuring van de meerjarenbegroting.
Binnen PCBO Apeldoorn willen we de normale bedrijfsvoering in balans krijgen. Het begrotingstekort in de meerjarenbegroting zal daarom moeten worden omgebogen naar een begrotingsoverschot. Hiervoor is een ambitie in de begroting opgenomen waarbij de loonkosten in de jaren 2025 tot en met 2028 in evenwicht worden gebracht met de inkomsten. Om dit daadwerkelijk te verwezenlijken, zal hier enerzijds beleid voor gemaakt of aangepast moeten worden en anderzijds wordt sturen op euro’s geïntensiveerd, waardoor sneller kan worden bijgestuurd.
Balans
Realisatie vorig jaar 2022 | Realisatie verslagjaar 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | |
---|---|---|---|---|---|
ACTIVA | |||||
VASTE ACITVA | |||||
Immateriële vaste activa | |||||
Materiële vaste activa | 5.533.030 | 5.658.324 | 7.752.190 | 7.845.678 | 7.385.640 |
Financiële vaste activa | |||||
Totaal vaste activa | 5.533.030 | 5.658.324 | 7.752.190 | 7.845.678 | 7.385.640 |
VLOTTENDE ACTIVA | |||||
Voorraden | |||||
Vorderingen | 251.499 | 662.279 | 300.000 | 300.000 | 300.000 |
Kortlopende effecten | |||||
Liquide middelen | 13.589.518 | 13.032.208 | 8.238.255 | 7.654.266 | 7.952.388 |
Totaal vlottende activa | 13.841.017 | 13.694.487 | 8.538.255 | 7.954.266 | 8.252.388 |
TOTAAL ACTIVA | 19.374.047 | 19.352.811 | 16.290.445 | 15.799.974 | 15.638.028 |
PASSIVA | |||||
EIGEN VERMOGEN | |||||
Algemene reserve | 5.999.624 | 7.041.778 | 6.653.428 | 6.528.174 | 6.491.229 |
Bestemmingsreserves | 5.831.017 | 5.565.211 | 2.912.017 | 2.646.800 | 2.646.799 |
Overige reserves en fondsen | |||||
Totaal eigen vermogen | 11.830.641 | 12.606.989 | 9.565.445 | 9.174.974 | 9.138.028 |
VOORZIENINGEN | 863.440 | 948.107 | 925.000 | 925.000 | 900.000 |
LANGLOPENDE SCHULDEN | - | - | - | - | - |
KORTLOPENDE SCHULDEN | 6.679.966 | 5.797.715 | 5.800.000 | 5.700.000 | 5.600.000 |
TOTAAL PASSIVA | 19.374.047 | 19.352.811 | 16.290.445 | 15.799.974 | 15.638.028 |
Toelichting van de balans
De balans voor de periode 2024 t/m 2026 is gebaseerd op de meerjarenbegroting.
In 2023 zijn er enkele belangrijke mutaties ten opzichte van 2022. De vorderingen zijn gestegen door meer openstaande debiteuren en bouwprojecten. De liquide middelen zijn gedaald door investeringen in schoolgebouwen en de nieuwbouw van school De Sjofar zonder ontvangen voorschot, de bestemmingsreserves zijn gedaald door de vrijval van de pensioenlastenreserve en de kortlopende schulden zijn verminderd door minder schulden aan crediteuren.
Voor de toekomst laten de materiële vaste activa een stijging zien door investeringen in renovatie en duurzaamheid welke worden gefinancierd uit eigen middelen, wat leidt tot een afname van de liquide middelen. De NPO-gelden worden vooral in 2024 en 2025 besteed, wat de liquide middelen verder doet dalen. Uitgaven voor jubileumuitkeringen en langdurig zieken blijven stabiel.
De uitgaven voor groot onderhoud worden sinds het boekjaar 2019 op de balans geactiveerd en daarover wordt afgeschreven. Ook in in de toekomst wordt deze methodiek voor de verwerking van groot onderhoud schoolgebouwen gecontinueerd. Grote uitbreidingsinvesteringen worden in 2025 en 2026 niet verwacht.
Kengetallen
Kengetal | Realisatie vorig jaar 2022 | Realisatie verslagjaar 2023 | Begroting 2024 | Begroting 2025 | Begroting 2026 | Signalering |
---|---|---|---|---|---|---|
Solvabiliteit 2 | 0,66 | 0,71 | 0,64 | 0,64 | 0,64 | Ondergrens: < 0,3 |
Weerstands vermogen | 29,0% | 28,5% | 23% | 22,4% | 22,5% | Ondergrens: < 5% |
Liquiditeit | 2,07 | 2,41 | 1,47 | 1,4 | 1,47 | Ondergrens: <0,75 |
Rentabiliteit | 1% | 1,8% | -0,7% | -0,3% | 0,1% | Afhankelijk van reservepositie schoolbestuur |
Indicatie reserve positie (per einde verslagjaar) | 8,4% | 8,7% | -2,2% | -4,5% | -6,2% | Bovengrens: > 0 |
Toelichting kengetallen
In zijn algemeenheid kan worden geconcludeerd dat de financiële positie van PCBO Apeldoorn licht is verbeterd ten opzichte van 2022 waarbij alle kengetallen binnen de signaleringsgrens van de Inspectie blijven.
De liquiditeitspositie laat een afname zien in de jaren t/m 2026 als gevolg van de besteding van de NPO middelen, maar ook de negatieve begrotingssaldo’s en de extra geplande investeringen in gebouwonderhoud en duurzaamheid van schoolgebouwen in de komende jaren.
De rentabiliteit voor de reguliere exploitatie (exclusief NPO-uitgaven) loopt de komende jaren terug tot 0,0, overeenkomstig de uitkomsten van de meerjarenbegrotingsrekening (toegroeien naar begrotingsevenwicht).
Alleen de indicatie reservepositie ligt nog boven de 0%, in de komende jaren zal deze indicator dalen gelijk met het afnemen van de NPO-bestemmingsreserve en de stijging in onderhoud aan gebouwen.